Saturday, April 24, 2010

treasure hunt!!!

ini smlm punye hal
tp disebabkan terlalu sibuk, baru hari ini ak sempat nk post benda ni
sibuk mmg sibuk
tapi tetap mahu tidur byk2
mggu ni penat sangat2 la
terutamanya smlm

rutin keje ak semalam, ari khamis
pagi-kelas madam su, makan, g practice macbeth ngan sir ideris
tgh hari-balik bilik, rest
petang-society, treasure hunt

ni nak citer sal treasure hunt lar ni
penat tahap gaban plus tahap apeapeentahlagi
seronok ke x?
seronok!!!

group aku terdiri dr geng bolox
aku, k.jeeha, k.eidaa, hanis, k.lela
hanis sbg ketua
mase pergi pilih kad
beliau telah memilih colour hijau
lepas itu
u know what?
mesti lah xtau kan?
ketua tlh diberi beberapa ketul bedak sejuk
kita semua disuruh utk memakai bedak sejuk
semua pon pakailah bedak sejuk tersebut
dah jadi macam2 design
tp bez pakai bedak sejuk
rase sejuk jer muka

adegan seterusnya pun bermula
setelah bace klu first
"tmpt dkat dgn tmpt byk sampah, bwh pkok mangga"
kat mane lagi
kat belakang tu lar
hanis n k.jeeha bukan maen lagi berseri-seri muka akn dpt mkn mangga a.k.a pauh dlm bhs qlate
tugasnye senang jer
kena habiskan 2 biji mangga itu
semua ahli kena makan
makan cecah gula
sedap jugak la
aku ni x suka masam
so, ak mkan ckit jer
tempat ni dh kat hujung
task ke-2 kena pergi lagi 1 hujung

task 2
main netball
kena shoot 1 sorang dgn kaki bersilang
stlh try lbh kurang 3/4 kali, dpt masuk
haprak sngguh la
mase amali netball
aku shoot 10 kali x masuk sebijik pon
xtau nak kate ape dah

task 3
lari lagi ke hujung yg satu lagi
kat tempat yg mcm lampu suluh
punya lar fikir kat mane tuh
naseb organiser baik hati
tlg bg klu tambahan
hehehe
rupe2nye tangki air
sampai di sana
task question:
do kangaroo jump for 10 times while sing a sing out loud
mak ai!
lompat kangaroo tgh2 panas
kiteorg buat lompat larian
tp sorg organiser tu skema tul
kiteorg dh buat tetap kena penalti
apa punye org
kena ambik iktibar ni
lain kali lau aku jd organiser, aku buat lagi teruk

task 4
crawling under a table
act like macbeth as a man, woman n witch at red carpet
hahahaha......lol
aku jd as woman
jd gedik jap
auuuwwwwwww
x penah2 aku buat mcm tuh
huahuahua

task 5
kat surau
hehehe
dpt plasticine
buat ape tau x?
kena bina menara KLCC
fuyooohhhhhhhhhh
alah senang jer
bahagian plasticine tu kpd 3 bahagian
buat 2 menara ngn 2 bhgn
1 lagi untuk jd bridge
pastu bntuk jer jd muncung
jadiklah menara KLCC

task 6
ke cafe asrama
punya jauh nak pusing lak
dh penat nk mampos ni
'mampos la kita"....spt kata shoba
sampai2
kena menari zapin
ikut lagu
kena menari sampai lagu habis
aku tatau nak menari zapin
tulun.....
lantak lah
asalkan badan bergerak
ewahhh
ewahhhh
k.eidaa jugak yg tau
ni task last

tmpt plg last
pergi kat foyer assembly
group kiteorg plg last sampai
yuhuuuu
kite menang
menang?
-
-
-
-
-
-
menang tmpt paling last
~
~
~
~
~
tp ianya tidak terhenti di situ
group din2 kena penalti
huh!
kenape?
sebab x buat 1 task
they all menari dangdut yg x berapa dangdut
bukan sume menari pon
kamal, din2 n k.yin jer

eh?
hadiah mane organiser?
xde ke?
diorg senyap jek
ai!
ni xleh jadik ni
hadiah xder
papepon kite enjoy!
mase treasure hunt td

begitulah alkisahnya kisah di hari khamis yg sibuk ini
malam pulak g meeting pertandingan gubahan n latihan silat
tp kejap jek aku sempat berlatih

isyhhhh
dh penat aku menaip smbl buat kje lain nih
chow dulu
esok kena bgn awal
nk pergi ke situ
nak tau lebih lanjut
tggu esk plak

Tuesday, April 20, 2010

mereka

betapa bahagianya mereka
siapa?
budak2 matrik asasi
kenapa?
sebab mereka sudah habis belajar & sekarang ini sedang bersenang lenang di rumah mereka semua
bestnya
aku nak jugak
dop aci r gini
aku cuti bulan 6
walaupun 3 mgu
tp
sep2 mu nk g u doh maso tu
waaaaaaa
nak balik
rindu sgt2 nih
adik aku plak buat bahana tukar num hp tak kasi aku tahu
ape punya adik daa
naseb adek ade sorang tu jek
aku tetap sayang die
aku ni macam orang giler duk dail num lame die tp asyik network busy jek
sakit jiwa aku jap
dahla num rumah dah takde
susah2
malam ni pulak tu baru call aku
aku dah separuh giler merindukan mereka2 di sana



mereka yang lain pulak
bergembira kat rumah liniey mase meeting untuk re-u ptg td
meera & bauk y mengjadi mangsa
sempena bday mereka
i miss that happy moments
how sad i am
waaaaaaaa
i'm going to cry again


lately
i didn't found any happy moments here
where have all of them been?
i wanna find 'em back
oh
please came back to me
he being quiet in his own world
i know that he's very busy with his own life
i dun wanna disturb him
i'm not going to be a busybody person
it's enough if he can reply my text









about the play

we'd been practising, practising
but
the enunciation & pronunciation are still not very good
my facial expression is not there
'i will live the way birds do mother'
'i mean i will live on whatever i get, like birds do'
macam mane nk buat facial expression utk yg ni eh?

we have to practise more
oh
tomorrow we're going to rehearse infront the big boss
haaa
i'm scared
pleaseeee.....help me going through it

ah
i'm tired now
going to sleep now
why my tummy fell hungry at the moments i'm going to sleep?
oh
wait for tomorrow
then i'll eat
have a sweet dream
sweet dream or beautiful nightmare?
i also dunno
i wanna meet him again
*grinning to the ears*
nite world
see the world again tomorrow

Wednesday, April 14, 2010

dunia & kawan

rupa-rupanya panas itu tidak sampai ke petang
sebelum petang berubah menjadi malam ada sahaja awan mendung yg terkumpul entah berapa km yg tidak sabar untuk menghamburkan air matanya
*1 km awan=1mm hujan*
dan bumi bergembira dengan kesedihan awan
manusia juga begitu
selalu bergembira dengan kesedihan manusia lain
tidur dalam kekenyangan sedangkan manusia di dunia ketiga itu tidur dalam kelaparan
tidur di atas katil dan tilam yang empuk sedangkan manusia di sana tidur beralaskan bumi, berbantalkan lengan dan berselimutkan langit
bersuka ria sedangkan mereka menderita
oh
alangkah tidak bersyukurnya kita semua











kawan
yang pada mulanya aku anggap boleh menjadi teman dan seterusnya sahabat
rupa-rupanya
menjadi kawan pun tidak berjaya
dia gagal
dan aku juga gagal
kerana mempercayainya
sesungguhnya kita tidak boleh meletakkan kepercayaan yang terlalu tinggi terhadap orang yang kita baru kenali
kerana
jika orang itu menghampakan kita
tidaklah kita terlalu merana
sampaikan makan entah ke mana
sampaikan tidur tak lena
sampaikan segala kerja dan urusan terbengkalai
seperti apa yang ayahku selalu menasihatiku
jangan tidur dalam perut orang
adakah anda faham dengan pernyataan itu
jika tidak faham
faham-fahamlah sendiri
biar pandai pilih kawan
phrase 'don't judge a book by it's cover' adalah sangat betul
dulunya aku kurang mengambil kisah dengan phrase itu
sekarang ini aku merasakan ianya sangat betul
walaupun ayat 'berkawan biar seribu, berkasih biar satu',
bukan semua kawan yang kita ada itu boleh menangis bersama-sama kita
yang boleh bergelak ketawa bersama kita memang ramai
aku bukanlah orang yang sempurna
aku terlalu banyak kekurangan diri
banyak lagi yang perlu aku ubah dan baiki
setiap orang ada kekurangan dan kelemahan mereka masing-masing
tapi kita boleh berubah ke arah yang lebih baik

living in this world as khalifah and hoping to change for a better life
bring peace to this world
don't create war

Monday, April 12, 2010

aku

aku tahu aku tak patut buat macam ni
tapi, aku tak mampu menghalang perasaan aku 100%
ini bukan lagu dangdut itu
ini adalah diri aku

aku mencuba untuk berubah
tapi aku tidak berdaya
aku memerlukan semangat
aku memerlukan sokongan

aku tak mahu lagi menjadi seorang yang hipokrit
tapi, aku gagal dalam berusaha ke arah itu

aku berusaha untuk berubah kepada yang lebih kurang emosional tak tentu pasal & jadi lebih rasional
berjaya mungkin
tapi hanya 50%
aku sudah mampu menahan perasaan terasa sakit hati aku dengan berdiam diri
tapi, dalam hati aku hanya Allah yang tahu

aku seorang yang amat manja dengan mak ayah aku
oh...i miss 'em a lot
tapi, kat sini, dengan siapakah aku boleh bermanja seperti itu
aku mahu memeluk ibuku
aku ingin berada di dalam pelukan kasih sayangnya
aku ingin tidur bersamanya
aku mahu bermanja dengan ayahu,...sambil mendengar ceritera pengalaman hidupnya
aku terkenang zaman kecilku
adakah dia mempunyai banyak masa lagi untuk menyaksikan kejayaanku?
ayah...
anakmu ini meratap disini dengan rasa rindu yang membara
ingin menatap wajahmu
mendengar suaramu
betapa aku banya berdosa sebelum ini
ampunkanlah aku wahai ayahku

aku mempunyai kawan-kawan di sini
ada yang memahami aku
tapi, mereka tidak tahu sepenuhnya kisah hidup aku
aku sendiri yang tidak mahu membuka pekung di dada
cerita aku tidaklah penting
cukuplah disini sahaja
aku tidak mahu lagi mengurangkan simpanan air mataku
biarlah air mataku berguna untuk hal-hal lain

kenape

kenape?

kenape?

kenape?

kenape kat dunia ni ade orang yg gitu macam?

aku melihat orang lain ketawa,
tapi aku mengangis

aku melihat orang lain gembira,
tapi aku sedang berduka lara

aku melihat orang lain berseronok,
tapi aku memendam rasa

katanya,
aku sakit hati bila orang sakitkan hati aku
aku sakit hati bila mereka menghindarkan diriku
aku sakit hati bila mereka merahsiakan benda dari aku

tapi,
tidakkah dia itu sedar
apakah perasaan orang lain apabila hati merea disakiti oleh dia
dia tahu rasa bagaimana apabila hati sakit
tapi, dia tetap pandai dan tegar untuk menyakitkan hati orang lain
sedarlah wahai hamba Allah,
sedarlah anda dari kelalaian anda di dalam dunia anda

hati aku sakit
hati aku geram
hati aku membara
hati aku mahu pecah
oh, mak...tolonglah anak kesayanganmu ini
dah lama tak dapat peluk mak ni

apa yang mampu aku lakukan?
aku hanya diam
tapi dalam hati aku tak tau nak kata
aku tak nak buat macam ni
aku tak mahu hati aku sampai tahap macam nak burst
tak nak
tak nak

ya Allah
bagilah hidayah kepada hambaMu itu
bagilah kesedaran kepada dia untuk menyedari kesilapan dia dan berubah ke arah kebaikan

aku nak menangis lagi
tapi tak sampai lagi rasa itu
aku mahu tunggu lagi
biarlah dia begitu
biarlah aku begini

Saturday, April 10, 2010

wanita

kelebihan/kelemahan

  • tidur 1 jam lebih lama dari lelaki pada waktu malam
  • bukan ovum yang menentukan jantina bayi, tetapi sperma
  • bayi perempuan lebih cepat berjalan & bercakap, bayi lelaki 2 bulan lebih lambat
  • lebih banyak komplikasi semasa mengandungkan & melahirkan bayi lelaki daripada bayi perempuan
  • sel darah wanita kurang 1 juta daripada sel darah lelaki
  • rata-rata berat otak lelaki 1.4kg, wannita kurang daripada 1.4kg
  • wanita terlalu menimbang-nimbang masalah & perubahan sehari-hari
  • tulang punggung wanita lebih lebar & besar, untuk memudahkan proses bersalin
  • bagi wanita, lemak lebih banyak di punggung, lelaki lebih banyak lemak di perut
  • wanita kurang mampu menahan kedinginan, lebih suka kehangatan, kerana permukaan kulit yang lebih besar
  • wanita berbicara terputus-putus dengan keraguan & perasaan
  • ekspresi perasaan lebih mudah terjadi pada wanita
  • deria penciuman wanita lebih baik, kerana paras hormon estrogen tinggi
  • wanita mempunyai 75% lebih banyak kalenjar peluh yang menghasilkan bau badan
  • kemampuan deria untuk mengecap rasa manis, masam, & masin lebih tinggi pada wanita
  • kebanyakan mata wanita lebih kecil daripada lelaki
  • mata wanita lebih banyak bahagian warna putih
  • lebih banyak wanita memakai kacamata/contact lens pada usia 16-44 tahun
  • hidung lelaki lebih besar daripada wanita
  • rata-rata wanita mempunyai bibir yang lebih besar berbanding lelaki
  • lebih banyak wanita dapat menyanyi tanpa suara yang sumbang
  • wanita menghasilkan 2 juta ovum selama hidup bermula usia 4 bulan dalam kandungan
  • kekuatan wanita untuk meramas tangan 2 kali lebih kurang daripada lelaki
  • 22% wanita yang berdengkur waktu tidur
  • rata-rata wanita menghabiskan masa sebanyak 153 saat di dalam tandas
  • 62% mempunyai hubungan yang lebih baik dengan keluarga
  • hanya 1/4 wanita berbanding lelaki yang gagap
  • lebih ramai wanita yang memakai cincin kahwin
  • lebih 2 kali ganda wanita yang hidup bersendirian berbanding lelaki setelah 65 tahun
  • di antara warna merah dan biru, wanita lebih banyak memilih warna biru
  • 2 kali ganda wanita yang banyak membaca daripada lelaki
  • wanita lebih banyak menggunakan kata ganti diri 'saya' berbanding lelaki
  • lebih banyak 99% pereputan tulang/osteoporosis terjadi pada wanita setelah menopause
  • di Amerika, wanita menghabiskan 2 kali lebih banyak masa untuk berbelanja berbanding lelaki
  • lebih banyak wanita yang menyatakan dirinya sakit kronik berbanding lelaki
  • secara umum, wanita lebih menitikberatkan corak & gaya pakaian yang dipakai

amalan merosakkan otak

antara amalan2 yang boleh merosakan otak

  1. tidak mengambil sarapan pagi
  2. terlebih makan
  3. merokok
  4. penggunaan gula berlebihan
  5. pencemaran udara
  6. terlebih tidur
  7. menutup muka ketika tidur
  8. kurang berimaginasi/berfikir
  9. banyak berfikir semasa kurang sihat
  10. jarang berfikir

Thursday, April 08, 2010

aku mudah lupa

ni antara tips utk menguatkan ingatan

  • amalkan tidur yg cukup kita semua mmg tak cukup tidur kan...
  • mengawal tekanan macam mane eh?
  • berhati-hati dgn pengambilan vitamin/makanan tambahan korang ambik ke? aku tak.
  • bersenam hari2 dah bersenam kot...
  • elakkan kemurungan
  • awasi pengambilan ubat
  • belajar sesuatu yg baru eg:ak bljr menari
  • main permainan minda eg:chess, scrabble, etc......tp jgn asyik dgn main game yg byk melembapkan minda plak
  • banyak membaca *penting utk ingat
  • ulang beberapa kali keeps repeating the things that u needs to remember
  • fokus ni pun penting gak
  • bermain dgn angka
  • membaca al-Quran **tersangatlah penting

antara makanan yg boleh diamalkan utk menguatkan ingatan:

~buah anggur hitam
~madu lebah
~halia
~buah badam
~susu
~air zam zam
~kismis
~jus carrot & madu
~epal
~kurma
~ikan tuna
~tempe
~air soya

*udara ataupun oksigen penting utk otak
-teknik pernafasan yg baik - tarik nafas dgn kiraan 7, tahan dgn kiraan 14, kemudian hembus
perlahan-lahan


perkara2 yg perlu dielakkan:
>makan kepala ikan
>organ dalaman binatang eg:hati, limpa,....kecuali utk kesihatan
>makan makanan yg tercemar oleh semut. -dalam semut ada kimia yg boleh menyebabkan
daya ingatan jadi lemah
>jgn makan berlebihan
>jgn minum air antara suapan makanan......jgn minum air sblm habis makan
>elakan sukan yg boleh menyebabkan gegaran yg kuat kpd kepala eg:tinju, gusti
>elakkan pergaduhan/perkelahian yg melibatkan memukul kepala. -gegaran yg kuat & kerap di
kepala menyebabkan kadar kimia dopamin dalam sel-sel otak berkurangan

tips lagi:
  1. latih memori/ingatan dgn kegiatan yg blh meningkatkan daya ingatan
  2. masukkan perasaan ke dlm ingatan......perkara yg diingati dgn perasaan lebih senang utk diingati
  3. mulakan gaya hidup yg sihat -makan makanan yg by ada riboflavin, thiamine, vitamin B
  4. latih ingatan utk mengingati peristiwa2 yg tlh berlaku
  5. jauhkan diri drpd dosa
  6. selalu mengingati Allah dgn berzikir & baca al-Quran
  7. guna teknik ingatan yg betul.....-otak semakin teransang utk mengingati perkara yg menari & over eg: 'emak membawa kereta'-biasa.....tukar jadi..'kereta membawa emak'-luar biasa
  8. makan makanan yg blh menguatan ingatan eg:kacang pistachio, kismis, madu, air zam zam
  9. pengurusan masa yg beresan dgn menyediakan waktu utk berehat
  10. pastikan tahap motivasi sentiasa tinggi, percaya dgn keupayaan minda sendiri
so, maybe u can try some of this tips out...
have fun trying
work hard to strengthen your memory

Sunday, April 04, 2010

PIKOM pc fair

yesterday, i went to pikom pc fair at dewan 2020 with my gang
despite of the rain, we manage to arrive there
we went by taxi
the first ride, we were like in a sardine tin, very pack with 9 person in 1 taxi
can u imagine that?
it is cuz extra 2 person, taxi's children
then, the second one we got pervert driver
OMG
thanks God there are 6 of us
so, nothing much to worry about

i only want to buy laptop's skin and mouse
i bought MU skin
it's very cool man
although they lose last night
but, it's ok
i still support u guys
wait for the next season, i'm sure u'll get the trophy

we went from booth to booth
but, it's not very grand
the booth just around 20 sth
well, it's perlis
so, the shop that joined that fair is just a few

i'm having such a great time being there yesterday
plus i'm texting with 'him'
i like that time again

when we was about to go back
come a guy promoting celcom broadband and celcom n xpax simcard
i'm thinking to buy a number for my parents cuz our home tel had been cut recently
they are very cool
they treat us very well like friend
we also like 'em
i chose this number, 0194746778
but, unfortunately, that number wasn't there, but it was in the list
so, finally i decided to choose another number
that guy is very cool and sporting
he is fun too
the lucky part is
he dunno where to switch on that nokia handphone which belongs to his friend
i was laugh uncontrollably
then i told k.jiha bout it
she also laugh a lot
after my registration was succeeded
we went back
but, before that
he gave his phone number to hanis after she asked for it
well, he is nice guy
it's nothing wrong to make friend with him

k.jiha told me that her tension was relieved after having great time talking and joking with him
well, i'm very glad to hear that

it nearly 7 pm when we arrived at the hostel
having headache+tired,...
i slept very early last night


Thursday, April 01, 2010

NS

ari ni dah masuk bulan april
bulan kelahiran aku
aku akan mencapai umur 19...
agak tak sabar
bagi orang lain, growing older is what they afraid most...but not me
aku tidak sabar nak tunggu umur aku bertambah

bulan april, coming after march...
after passing march, i realise that it had been a year since i enter NS last march
i was in same camp as satheeya, my classmate here...plus we're in the same 'kompeni'...BRAVO
i've been very lucky to meet her here
i can talk bout the experience being in NS with her
yeah..
well
we've been doing lots of talking bout that cuz it's been a year we knew each other

seriously...
i miss my lil' experience being there
although i only being in there for 1 month and a half,
but the experience that i gained in there are the most precious one
can't get in another place at any stage of life
that's the only one
as i heard some ppl said...
"tarak jual kat kedai punya"

i keen to meet all my friend in NS again
but it's very hard cuz we're staying in different places
i really2 miss 'em

last night when i browse thru the internet, facebooking
i found some of my chinese friend
ying ying, erika, bibi, shanshan
i do miss ying ying so much
with her cute face and her cute action
oh God, i miss her
and erika,...
she seems to more beautiful lady now
she's now studying in KMK
i miss to see her shaking dance again

i miss to eat a lot in NS again like how i did before
i gained weight when i went for NS
it's kinda weird cuz other ppl lose their weight but i gain weight
well, when being served 6 times a day and consume food like not eat for months, no wonder i didn't gain weight

i miss the teacher
cikgu ja, cikgu bid,...

the fact is i miss everybody that i met in NS



asal ni???

venue: area koperasi
time: 3 p.m something

scene:

lpas beli air kat koperasi, keluar dan melintasi ruang2 meja yg ade kat situ
kami melihat ade seorang hamba Allah yang sedang kusyuk menulis, so aku berdua dgn kawanku terus melintasinya tanpa mengucapkan apa2 kerana takut akan mengganggu
tibe2...

hamba Allah: oh..you have nothing to say to me aa... very good of you...
aku & kawan: ??? *muka blur* what the hell is he talking about? is he outta his mind? *berbisik*
hamba Allah: very good of you a... i even have student who said to me "have good sleep rest..."
aku & kawan: *die marah kite tak ucap apa2 or bagi salam tu*

selepas menjauhi tmpt itu...

kawan: Ya Allah, tak kan sebab tu jer nak marah kot
kawan2: sabar... die memang macam tu...budak2 kelas die memang dah selalu kena
aku: sabar je lah... marah kat kite macam die tu perempuan yang datang bulan... aku tak macam tu pun
kawan: eeiii.....sakitnye hati aku... aku rase macam nak nangis
aku: sabar2.... lupakan jer ape yang die kate tu... buat bodo jer....macam tak tau die tu macam mane
kawan: *crying a lil' bit*

asal lar ade manusia yang macam ni kat dunia ni?
hal yang remeh jer nak diperbesar-besarkan...
sampai pergi cakap kat mak cik cleaner lagi tu
apa ke jadah la ni semua?

kenape?
kenape?
kenape?