Monday, January 23, 2012

cuti ini

alhamdulillah
wa syukurilah

broadband dah dapat diaktifkan balik

hanya berada di kelantan utk 5 hari

perlu memanfaatkan masa sebaik-baiknya(jadi ke?haha)

1st day hanya ke kenduri anak kepada sepupu di..somewhere near tok bali bridge

2nd day went out with zatie the twin and meerah..to..tanjung chat
ate at tutti frutti
and went to taman perbandaran tengku anis
picnic makan spaghetti beralaskan rumput..hehe
tengok budak-budak main air dekat taman tema air(kecik aje)
tengok budak-budak main roller skate
tengok mereka-mereka berphotoshoot (geng-geng berDSLR dari mane entah)
tengok mereka-mereka yang beriadah
and before balik
tengok satu malay couple who just got married doing outdoor photography there....bestnye tengok...
and went home

3rd day went out with meera
to billion and kb mall
we just really doing window shopping 'cause we bought nothing 
except icecreams that we ate there and drink
dan makanan yang dipesan oleh ibu

4th and 5th day insyaAllah more event coming in
and acara wajib
mesti ke pantai..
esok insyaAllah
tak berkesempatan pon untuk pergi ke festival KITE 2012(

Kelantan International Islamic Creative Industry Trade Exhibition 2012)

 dekat area stadium
nak pergi tengok-tengok ape yang ade
















terkenang-kenang nokia asha itu sudah
tapi ibu cakap tak payah beli lagi
macam mane ni ye?...
nak sangat ni...
wuwuwu


Thursday, January 19, 2012

sekeping gambar.satu pesanan.satu perkongsian

muhasabah diri dengan alam ciptaan Dia..semoga mampu menambahkan keimanan dan ketaqwaan 
 gambar: credited





 sekeping gambar
seperti yang orang kata
mampu memberi seribu makna
dan juga
banyak gunanya
 bukan sekadar menikmati kecantikkan dan keindahannya sahaja
 dengan gambar
kita boleh menambahkan lagi keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT
dengan mengagumi kebesaran-Nya 
kerana alam ini
semuanya adalah ciptaan Dia
semuanya serba indah
tiada cacat celanya
kita boleh muhasabah diri kita
dan merenungi kembali
apa yang telah kita lakukan terhadap alam ini
positif atau negatif kah?


saya suka kan alam
apa-apa sahaja tentang alam ini sangat menarik dan indah
kitaran semulajadi seharian sangat menarik untuk diperhatikan
bermula dengan fenomena keindahan waktu terbit matahari..
terus menginjak ke waktu siang
matahari tegak bersinar di perut langit yang membiru
kepanasan yang memberi nafas kepada tumbuh-tumbuhan
dengan lukisan-lukisan awan di langit
dan beransur ke waktu petang dan waktu terbenamnya matahari
semuanya cukup menarik dan indah
sunrise tidak sama setiap hari
oleh itu
rugilah rasanya jika terlepas menyaksikan fenomena cahaya langit yang cukup indah setiap hari

manfaatkanlah alam ini sebaiknya
muhasabah diri 
dan
kagumi lah kebesaran Dia
Pencipta seluruh isi alam ini
Allahuakbar
Subhanallah
:)











(actually this is the things that i thought to post about before..tapi ter'elaborate' tentang gambar itu..hehe)

saya teringat satu..hmm..kata kerja apa ye yang patut sy guna?...
beberapa malam yang lepas
saya sedang mendengar radio Ikim.fm
that time was eleven something nearing twelve
dj yang bertugas ketika itu
memberi sedikit pesanan
katanya
"bagi menjaga kesihatan, gosoklah gigi sebelum tidur. 
dan alang-alang kita sudah di tandas, ambillah wudhu'. 
dan alang-alang kita sudah berwudhu', tunaikanlah solat sunat dua rakaat sebelum tidur.
semoga Allah SWT akan memberkati tidur kita"
saya sangat terkesan dengan pesanan ini
sebelum ini
perkara pertama dan kedua itu memang sudah lama dipraktikkan.sudah lebih dari setahun
tapi perkara yang ketiga itu..
kenapalah sebelum ini tidak terbuat..
alangkah ruginya rasa di hati
setelah malam itu
i put my aim to do it all every night when i can do it insyaAllah
semoga Allah SWT akan memberi kekuatan kepada diri ini














tadi
seorang sahabat itu berbicara
"orang seperti itu tidak boleh ditinggalkan. jika ditinggalkan, mereka akan menjadi seperti hilang arah"
orang seperti itu ialah orang yang ingin rapat dengan Dia, tapi masih perlukan bimbingan dan dorongan dari orang-orang terdekat dengan mereka
oh Allah
banyak rupanya yang saya terlepas pandang sebelum ini
insaf
dan berazam
InsyaAllah dengan bantuan Dia












-pinjam gambo ye
-bonjela oh bonjela
-keje banyak..tp..everyday felt like the time past but me doing nothing to be proud of..huhu
-InsyaAllah...step by step..sama-samalah kita berusaha untuk memanfaatkan 24 jam yang diebri dengan sebaiknya
-baru diberi dugaan dengan beberapa cabaran, tp asyik stress dan tertekan,...perlukan semangat & sokongan yang tinggi..trying ti push myself to the limit..at the same time accomplish all the duty and tasks given..InsyaAllah :)









Monday, January 16, 2012

the lists

the list goes on
well....these are just some of it





-char kuey teow kt kedai itu
-steamboat
-nasi lemak mom's cook
-oh..ice cream..there..hihi
-brocolli goreng campur cendawan..homemade..wee~
-ayam masak merah..homemade
-mee kari di KKH
-pucuk paku pakis goreng..homemade *asyik2 homemade.. T_T*
-ayam percik..homemade jugak
-ketam masak lemak..homemade..ohho!!



yang baru terfikir...hihi~

Sunday, January 15, 2012

macam2

oh
Allahu Allah
time-time macam ni la timbul macam-macam keinginan
sukarnya berlawan dengan bermacam-macam rasa dan keinginan itu
perlu selalu belajar mengawalnya...kerana bannyaklah kebaikannya kepada diri ini
oh Ya Allah




dan
juga
rasa mau makan macam-macam kembali lagi
sabarlah wahai perut dan minda
seminggu lagi di rumah...
nah..makanlah apa saja yang kamu mahu selagi boleh makan
err...selagi perut dan tekak boleh terima..




















Tuesday, January 10, 2012

satu cerita

tetiba
terasa ingin bercerita tentang kisah seorang perempuan itu
dia bukan sesiapa
hanya hamba-Nya yang sedang mencari redha-Nya dan cinta-Nya
dan juga
puteri kepada ibu dan ayahnya yang tersayang


alkisah dulu
dia pernah memakai seperti itu
tapi
tanpa ada apa-apa perasaan kerana-Nya
entah
mungkin
kerana merasakan memakai seperti itu best
lain daripada yang lain
namun
ketika itu
dia masih tercari-cari identiti dirinya sendiri
mana satu yang mahu diikutinya
namun
akhirnya
dia terjebak jua dengan pengaruh pemakaian rakan yang lain



dia mula berubah sedikit ke arah 'ketidak bagusan'(read:the not goodness)..*is there such word??hihi*
dia teringin untuk memakai seperti kawan-kawannya yang lain
yang memakai jeans ketat
memakai baju fit
tapi syukur alhamdulillah
dia tidak sampai ke tahap itu
hanya sekadar mencuba untuk memakai seluar jeans



dan
kecelaruan identitinya itu masih berterusan selepas tamat persekolahan
sehingga melanjutkan pelajaran ke peringkat ipt
tambahan pula
kebanyakan kawan-kawan yang rapat dengannya semuanya berpenampilan sebegitu
tapi
syukur juga kerana dia tidak tersalah kawan..tidak berkawan dengan mereka yang jauh dengan Dia
dan syukur kerana dia tidak terkena kejutan budaya(read:culture shock) di ipt dan negeri luar dari negeri tempat bermastautinnya



dan dia
menyambung pelajarannya lagi ke satu tempat yang lain
di sana
dia masih seperti dia yang dahulu
memanglah tidak meninggalkan suruhan Allah S.W.T.
tetapi
masih banyak kekurangan



namun
ketika di tahun 2010
dia disapa angin keinsafan..angin hidayah
alhamdulillah
dia menyambut hembusan angin yang disampaikan oleh Dia itu dengan hati yang terbuka dan berlapang dada
hatinya
semakin ingin mendekati-Nya
semakin ingin mencari redha-Nya
semakin ingin mengejar cinta-Nya
semakin ingin merebut ganjaran yang dijanjikan-Nya pada kehidupan yang kekal abadi di sana
dia berusaha untuk melakukan perubahan satu langkah demi satu langkah(read:step by step)
dengan perlahan-lahan
agar perubahan itu berkekalan kerana-Nya
bukan kerana sesiapa atau apa-apa sahaja
langkah demi langkah untuk mencapai tahap itu
dan alhamdulillah
perubahan ini membawa satu ketenangan kepada dirinya
tenang dalam janji-janji-Nya
dan
yang bertambah menariknya
ukhuwah yang lebih mesra dan rapat telah terbina di sepanjang perjalanan mencari redha-Nya dan cinta-Nya itu apabila berada di dalam dunia hamba-hamba-Nya yang kasih dan cintakan-Nya dan kekasih-Nya, Rasulullah S.A.W.
namun
perjalanan ini masih sangat panjang
banyak lagi yang dia perlu belajar dari sehari ke sehari
dan banyak lagi perubahan yang di perlu lakukan
semoga Allah S.W.T. akan terus menghembuskan cahaya itu kepadanya dan senantiasa di bawah lindungan-Nya dan naungan mawaddah-Nya
insyaAllah..
Allahumma ameen...





dan sesungguhnya
hidayah itu milik Dia
Dia berhak untuk meniupkannya kepada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki

sumber







Sunday, January 08, 2012

ujian pertamanya

baru first time menjalankan df
mendapat ujian yang pertama
sudah terasa gelabah dan cemas
alhamdulillah untuk sokongan dan motivasi dari anda
kebimbangan yang terbawa-bawa hingga ke alam mimpi 
tapi
ianya hanyalah mainan tidur
mungkin juga untuk menyedarkan aku
agar sentiasa melakukan yang terbaik kerana-Nya dan untuk agama-Nya
dan alhamdulillah
berkat sokongan dan motivasi itu
menaikkan semangat kepada diri ini
kerana 
jalan ini bukan semudah jalan ingin ke the store..hehe
oleh yang sedemikian
akan banyak cabaran di dalam perjalanan ini


semoga penat dan lelah yang dirasa
akan berbaloi di kemudian harinya
dan semoga berguna untuk bekalan untuk kehidupan yang abadi di sana











what a life for me tonight
scooting dengan tayar yang kempis
alhamudillah selamat semuanya
dan alhamdulillah
berjaya jugak sembang dengan si dia adikku yang kusayang
penat tidak terasa demi ukhuwah yang terbina ini

terasa penat sudah
perlu recharge for a new day tomorrow

Saturday, January 07, 2012

Agar Iblis Menderita




“Demi Zat yang telah melaknatmu! Aku ingin mengajukan beberapa pertanyaan,” kata Nabi Isa dengan suara yang lantang ketika iblis datang dengan maksud menggoda baginda.

         Mendengar pertanyaan itu, iblis merebahkan diri ke tanah. Kemudian, tubuhnya berguling-guling.

         “Seandainya Tuan tidak meminta ku dengan nama Zat yang telah melaknat ku, aku tidak sudi menjawab pertanyaan Tuan.”

         “Pertama, apa yang dapat menyeret tubuhmu? Kedua, apa yang dapat mematahkan punggungmu?”

         “Tubuhku dapat terseret-seret ketika mendengar suara ringkikan kuda. Bukan sembarang kuda, tetapi kuda yang ditunggangi untuk berjihad fi sabilillah. Adapun yang dapat mematahan punggung ku adalah sembahyang sunat di rumah dan sembahyang berjemaah di masjid.”





Sumber:
Like Father Like Son, Mohammad Zaka Ali Farisi

Thursday, January 05, 2012

5th January

ringkasan


Soalan: panggil munirah ke muni ni? ke baybort?

Jawapan saya: standard orang panggil muni atau baybort/bebot..

(sorang lagi mencelah): baybort?

(jawapan dari sorang lagi): nama facebook..




hahaha~ tetiba rase lawak bila orang tanye nak panggil muni ke baybort..sebab ade sorang junior tu lupe nama saya ni kak muni sebab die selalu panggil kak baybort..tapi saya sendiri pon dah terbiase dah orang panggil baybort.










sharing

Nabi SAW bersabda: 




"Amalan yang paling disukai Allah adalah amalan yang dilakukan secara istiqamah 


(terus-menerus) walaupun ianya sedikit." 


[Mutafaqun 'Alaih]












perubahan walaupun berdikit-dikit perlu

asalkan ada istiqamah..iaitu berterusan

itu yang Allah S.W.T. suka

contohnya -> kita nak diet...mestilah kena ade consistency ye dak?

kita start dengan kurangkan pengambilan nasi dari 3 senduk kepada 2 senduk dan seterusnya kepada 1 senduk (wahhh...taktau lah macam mana rasa kalau diet..eden tak pernah lagi..)

lagipun hidup kita sehari-hari memang kita ade membuat perubahan kan

mungkin kita boleh mulakan dengan sesuatu yag sangat kecil nilai perubahan itu..contohnya tidak 

menggunakan perkataan yang kasar dalam pertuturan seharian..insyaAllah lama-kelamaan kita akan terbiasa 

dengan perubahan yang kita cuba lakukan dan seterusnya boleh mencuba dengan perkara yang lain pula


perubahan ini memang amat disukai oleh Allah S.W.T. 


tambah-tambah lagi jika perubahan yang kita lakukan itu ke arah yang lebih baik dari segi agama 


tapi semua perubahan yang sepatutnya pastilah ke arah kebaikan kan?..


takkan pula dari elok-elok nak berubah ke arah yang tidak baik..


yang itu pastilah kerja sia-sia














inspirasi









































5 stars

alhamdulillah
that ***** word heals almost everything
though i've been hurted so many times
selagi masih mampu mengucap kata itu
insyaAllah i will say it
because
sometimes
it was caused by me
alhamdulillah
insyaAllah these two days nightmare(also daymare??) will be gone
hoping for a better day tomorrow insyaAllah :) :3

Wednesday, January 04, 2012

prank or not prank?

pada pukul 16:14 pada 4 Jan 2012(spesifiknye..haha)

got a call
dialognye spt di bawah

Aku: Hello, Assalamualaikum..
Caller: Wa'alaikumussalam. Boleh berkenalan?
Aku: *aish! sape plak ni? mane dpt nombor aku ni?* Sape ni?
Caller: Awak ni student IPG Kampus Perlis ke?
Aku: *eh! mcm mane die tau plak ni?* Ye, kenape?
Caller: Saya nak bagi satu hadiah kat awak ni.
Aku:*dgn rasa lg confuse & curious* Hah?! Mendape?
Caller: Saya nak bagi hadiah tilam kat awak ni. Saya dah ade kat bilik stor ni.


adeyhla!!!!! Encik penyelia asrama itu rupenye...adoiyai!!!! rase nak shout je td..hahaha
cakap jelah terus dan terang yang dia dah datang nak bukak pintu stor tu...dahla tunggu dari before kul 3 lagi..terbantut satu perancangan...

tp takpelah
finally dapat tukar tilam baru
daripada tilam sebelum ni yang tidur rasa macam tidur atas papan dah..
alhamdulillah...

memang peristiwa 4th January sunggoh la...

















still feel like you're far away
and ingat pada lagu far away by ax7
got that once