Tuesday, July 26, 2011

2 hours

2 hours spent with 'kemboberirama' yesterday evening
riding motorcycle...(lpas dh dpt lesen bru syok rase b'jln2..)
hala tuju hanyalah utk pgi beli tudung & makanan
tp b4 that jln2 dulu sikit...tgk perlis..hehe
and finally smpi kat arau...cri kedai abg Johan dulu yg skrg ni dkat dpan KmPs
tp x bkak..huhuhu
terpaksa beli kat kdai yg ade sekitar tu je..
and otw balik
saw beautiful sight of nearly sunset...'cause that time was like 7 sth..
and we stopped on the bridge...the one going to arau
and snapped some pics
though bet. the crowd of other road users
tp berjaya utk menahan rasa malu utk snap pics...hahaha
berlakon kononnya newcomer kat perlis nih..haha


and some of the pics..sikit je pun



sedikit ke'bendang'an yg xbrapa nk hijau padinya..

haa....tu dia...amik gambor atas rettok..haha~ malu kokrang..


Monday, July 25, 2011

phenomenon


snapped on 23rd of July 2011 at 6.57 a.m.
the view from my hostel's window
using very 'cikai' camera...that's why the quality of the picture wasn't very good
but i still love it!!!
that's what we call arts
the very rare moment/phenomenon like that 
a condition before the rain falls...and still dark...with a bit of red colour of sunrise
i really love it!
right now
love the moment/phenomenon of sunrise & sunset very much
it is Subhanallah
His creations are so great, amazing, perfect, awesome, marvelous, fabulous,...and no human will be able to challenge His creations

Sunday, July 24, 2011

3 ikatan

Sabda Rasulullah s.a.w. :

"Syaitan akan mengikat hujung kepala seseorang yang sedang tidur dengan tiga ikatan, menyebabkan kamu tidur dengan cukup lama. Apabila seseorang antara kamu bangkit seraya menyebut nama Allah, maka terlepaslah ikatan yang pertama. Apabila dia berwuduk, maka akan terbukalah ikatan yang kedua. Apabila dia solat maka akan terbukalah ikatan semuanya. Dia juga akan merasakan suatu kesegaran dan ketenangan hati, jika tidak dia berasa malas dan kusut hati."

(Riwayat al-Bukhari)


dan


Orang yang tidur dalam keadaan bersuci mendapat doa malaikat.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: 

“Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: “Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.”

-->oleh itu, berwuduklah sblm tidur...

Friday, July 22, 2011

oh Allah

oh
Ya Allah
mengapakah
perasaan sebegini hadir
menghiris dalam 
bak sembilu
can't get myself out of it
whatever it is
please show me the way Ya Allah
i don't wanna be lost and astray from You
all i can do is pray and hoping and asking help from You

Jangan Puja Dunia

the missing 'Z'


my lappy lost the 'Z'
huhuhuhuhu~~
mat aliff yg buat
last saturday night
when i was in ipoh...in my sis house

tp
aku xde rase nk mrah pon
maybe because he is still a  toddler
so i'll be cool with him
learning to handle naughty boy like that
'cause i may will go thru it in years ahead

and learning to control my emotions too
as that someone want me to be mature in a sense of controlling my emotions maybe
but that someone don't know that i had been trying hard now...
thanks for the other someone for telling me...
muchas gracias ye... :D :x



terasa sgt byk ingin diceritakn disini 'bout what happened to me for the last two weeks...but the feeling had gone...and lost of ideas....what to do

become very exhausted for this week...and insyaAllah in the coming weeks too...it's such a shock for me...not getting use to it yet...dunno how to manage my time properly...but InsyaAllah i will able to handle it...with the help of ppl around me who still cares for me and HIM :)

Saturday, July 09, 2011

simile of jewels

The stars shine in the sky like diamonds.
The blue sky at night is like sapphires.
The flowers and leaves are as pretty as emeralds.
The sky at sunrise and sunset is like gold.
The light of the moon is like silver, but brighter.
The water that flows in the river is softer than silk.
(Key  Lyons, 2004)



like those!!!

Thursday, July 07, 2011

kisah Ainul Mardhiah

ni serba sedikit ttg kisah sejarah Ainul Mardhiah ^_^






-->Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik di syurga Allah






Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari2 kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua akan segala bidadari- bidadari).

Berjihad pada agama Allah merupakan satu amalan yang menjadi kesukaan Allah swt dan ini merupakan sunnah besar nabi SAW dan kalangan sahabat-sahabat. Setiap manusia yang mati walaupun berapa umurnya maka akan ditanya dimanakah masa mudanya dihabiskan.







kisah Ainul Mardhiah bermula disini




'Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari yang lain (bermaksud mata yang di redhai). 
Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut.... tetapi dia malu nak bertanyakan kepada nabi kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorang yang akan keluar/pergi. 
Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar (dipanggil khailulah), maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi... tidur bersama-sama.... 


Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2 lalu ditanyanya dimanakah dia... lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah... lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalan dia... disuatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan begitu... tak pernah dilihat didunia ini... lalu diberi salam dan dia bertanya andakah Ainul Mardhiah... wanita itu menjawab "ehh tidakk... saya khadamnya Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana sana."

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai.... lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah dia ainul mardiah lalu wanita itu menjawab..."eh tidakkk saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini...Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana....."


lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu kecantikkannya sungguh mengkagumkan... lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda catiknya dari yang kedua.... dan tak pernah dia lihat di dunia.... lalu wanita itu berkata
..."akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untk kamu dan kamu diciptakan untk aku".... bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab... "nantiii kamu belum syahid lagiiii"......



tersentak itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW... tapi sekiranya dia syahid barulah ceritakan kepada Nabi.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi di dalamnya telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang shahid tadi telah bangun dan merapati nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat nabi yang sahaid tadi... dalam menceritakan itu nabi menjawab "benar... benar...benar..." dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga....

Wallahu wa'lam...









Subhanallah...betapa besarnya ganjaran Allah s.w.t....dan indahnya ciptaan Dia..yg tiada terjangkau dlm pengetahuan kita..Dia Maha Pencipta..Dia Maha Mengetahui


p/s: wahai Muslimin2 di luar sana..rindulah kamu pada syahid..dan berjuanglah utk mengejar syahid Allah s.w.t.








taken from this FB pages

Tuesday, July 05, 2011

5 minit der..

yesterday
is 4th of July
what with 4th July?
well....
i got my P driving license..finally!!! alhamdulillah~~
even though  it's kinda late..now that i'm 20 bru dpt P
the process that i had went thru to get it is kinda long..byk tertangguh..that's why la bru dpt yesterday
and the process to had the license at JPJ took only about 5 minutes..only! huh~~
feeling very grateful that the JPJ wasn't very far from maktab
if not..huh~





well
here we go! hihihihihi....... ^_~  :p

Saturday, July 02, 2011

pisang punye hal

okay
pg td kna lari
Larian 1Murid 1Sukan
stlh brpe bulan x berlari/jogging
w/pun warm up (aerobic je pon), tp x seberapa, bdan aku x ckup panas lg...haha
and start lari from padang
semalam hujan lebat..and keadaan padang..hmmm...anda fikirlah sendiri
becak weyh..huh
and berlarilah aku
mula2 ikut bebudak nih..last2 bersama kembarberirama and meerah
and of course
kasut and kaki sluar dpt design bru..design yg teramatlah 'canteek'
the run
setengah padang..and sekali pusing mktb
i wasn't running
but mostly jogging..plus walking..hehehe
and
tu pun dh rase teramat penat
tp td time tengah lari x rasa lg lenguh kaki, tp sakit kat ankle
huhuhuhu


after that
watched my course-mates played futsal beating the 'super' junior team
but unfortunately..the juniors won
alaaa.... friendly match je pun..'xde hadiah pun'..bak kata mekla
and watched another futsal game(boys)






and td
berlaku peristiwa yg amat memalukan..huuuuu~~~~ T_T
aku nk baling kulit pisang ke dlm tong sampah
tp balingan tersebut tersasar
and ade sorg bdak junior indian lelaki lalu kat tepi tong sampah tu right on time
and unfortunately terkena dia
waaaaaa~~~~
malu tahap gaban td
naseb die buat muka biasa je
and dengar die punye classmates duk gelak...huhuhuhuhu
malu wooooo
mesti lepas ni die cop muka aku muka kulit pisang..hahaha